vineri, 28 februarie 2020
Acasă > Administratie > Un primar acuză! Valentin Vrabie, nemulțumit de guvernarea Ponta

Un primar acuză! Valentin Vrabie, nemulțumit de guvernarea Ponta

Primarul independent al comunei Peştera, judeţul Constanța, Valentin Vrabie, a transmis o scrisoare deschisă premierului Victor-Viorel Ponta prin care atrage atenţia “asupra derapajelor, inconstantelor şi incoerentelor legislative existente în domeniul energiei eoliene”.
Potrivit primarului, comunele din Dobrogea au fost vitregite de singurele oportunităţi avute pentru o dezvoltare durabilă: investiţiile în domeniul eolian.
“Guvernul dumneavoastră a găsit o singură soluţie la problemele economice şi sociale ale comunelor dobrogene, acolo unde din anul 2007 industria eoliană începuse să se dezvolte: punerea pe fugă a investitorilor, prin măsuri legislative abuzive şi incoerente, care din păcate au generat intrarea în moarte clinică a întregului judeţ”, se arată în scrisoare.
Până acum, comuna Peştera a obţinut venituri importate în urma dezvoltării unui parc eolian, fiind realizate o serie de investiţii din aceste fonduri. Însă, în urma unor modificări legislative referitoare la energia eoliană, investiţiile în domeniu au fost amânate, iar autorităţile locale au rămas fără o sursă de venit.

Premierul Ponta este acuzat că prin modificări succesive ale Legii nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie,- prin OUG 57/2013 şi HG 994/2013 – a modificat retroactiv şi brutal schema de susţinere a energiei regenerabile în România şi a stopat în acelaşi timp investiţiile în acest domeniu, “probabil cu scopul de a proteja cu îndârjire nimicul care ne rămâne după retragerea investitorilor străini”, afirmă edilul Valentin Vrabie.

La nivelul comunei Peştera, din fondurile adunate în bugetul local ca urmare a dezvoltării parcului eolian cu 30 turbine şi o capacitate de 90 MW, au fost realizate numeroase investiţii necesare comunităţii locale: construcţia unei şcoli ultramoderne în care învaţă peste 350 de elevi, reabilitarea cabinetului medical din localitate, reabilitarea căminelor culturale din toate satele, pietruirea a 10 km de drumuri comunale, alimentarea cu apă a satului Ivrinezu Mic, reabilitarea sistemului de iluminat în toate satele, construcţia unui parc central cu locuri de joacă pentru recreere.
Având în vedere că şi alte societăţi care erau în faze avansate de dezvoltare a unor capacităţi noi de producere a energiei eoliene şi-au amânat toate investiţiile, bugetul comunei a fost vitregit de aproximativ 250 milioane euro, bani care ar fi fost necesari pentru continuarea tuturor proiectelor începute dar şi pentru demararea altora noi.

Primarul Valentin Vrabie aminteşte în acest context că economia României a intrat în recesiune, după ce două trimestre consecutive (Trimestrul I şi Trimestrul ÎI din 2014) au înregistrat contracţie economică.

Primarul comunei Peştera mai spune că în cazul în care România şi-ar fi respectat angajamentele asumate în ceea ce priveşte schema ajutorului de stat, şi judeţul de la Marea Neagră s-ar fi bucurat cu siguranţă de un interes şi mai crescut al investitorilor din acest domeniu. Aceste investiţii ar fi depăşit astăzi 10 miliarde de euro la nivel de judeţ, iar administraţiile publice locale ar fi căpătat independenţa financiară care le-ar fi permis o dezvoltare rapidă în acord cu nevoile locale.

În finalul scrisorii, primarul Vrabie propune revenirea la forma iniţială a legii 220/2008 în ceea ce priveşte schema de acordare a certificatelor verzi şi afirma că “în situaţia în care paragrafele citate anterior din Programul de Guvernare nu sunt simple perdele de fum şi Cabinetul dumneavoastră chiar înţelege că energia reprezintă sângele economiei, vă solicit imperativ intervenţia pentru a defini mecanismele menite să asigure predictibilitatea legislaţiei fără de care politicile publice româneşti nu au cum să câştige încrederea mediului investiţional”.

Valentin Vrabie vine şi cu o propunere: înfiinţarea parcului industrial din Medgidia şi atragerea unei companii internaţionale producătoare de echipamente şi componente necesare acestei industrii.
“Cu port, autostradă, acces la sistemul feroviar, legislaţie favorabilă dar şi susţinere din partea statului român lucrurile ar căpăta un alt sens. Într-o Românie a anului 2014 în care legea se pune în paranteză atunci când interesul o cere, în care se guvernează prin OUG-uri de 45 de zile, în care taxele şi impozitele se micşorează doar în campanie electorală (taxa de stâlp şi acciza la carburant), în care anul şcolar începe fără manuale, cetăţenii nu mai au nevoie de promisiuni deşarte şi de himere ci de lucruri concrete şi plauzibile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *