Un tânăr din Constanța are nevoie urgentă de sânge

Este nevoie ca in perioada 27.01 – 28.02.2017 sa asiguram pentru pacientul MARINCOI Alexandru Adrian (sectia Hemato Fundeni, numar F.O. 2592) urmatoarele cantitati de transfuzie:

– 3 unitati/saptamana de sange pentru CE (eritrocite)

– 18 unitati/saptamana de sange pentru CT (trombocite) sau 3 unitati/saptamana de sange pentru CTA (afereza trombocitara)

Desi exista putini donatori de sange grupa B RH Pozitiv, unitatile de sange normal CE (eritrocite) pot fi procurate mai usor iar ele pot fi donate de orice persoana de sex feminin sau masculin care se afla la prima donare de sange in centrul din Constanta, unde vor mentiona la inregistrare ca doneaza acel sange pentru:

MARINCOI Alexandru Adrian, de 30 de ani, din Constanta este internat la Spitalul Clinic Fundeni – Bucuresti, sectia Hematologie, Dr. Bogdan Ionescu.

 

Partea mai grea de procurat sunt unitatile de sange pentru trombocite (cele 18 unitati/saptamana). Cerinta este urmatoarea: sangele trebuie sa vina de la un donator care a mai donat cel putin o data sange in ultimele 6 luni. Doar in acest caz se pot extrage trombocitele. Acel donator, daca indeplineste acea regula poate opta sa ofere sange in mod clasic – adica 1 punga mica de sange. Cantitatea de trombocite dintr-o punga mica este foarte mica si de aceea sunt necesare cele 18 pungi estimate pe saptamana.

Partea cea mai dificila este cu donatorii prin afereza trombocitara – adica concentrat de trombocite – de aceea doar 3 unitati din acestea pot inlocui cele 18 unitati clasice. Procedeul prin afereza trombocitara dureaza 1 ora si presupune ca donatorul BARBAT (care se incadreaza in regulile atasate) sa stea pe un scaun in timp ce sangele trece printr-un aparat special care extrage doar trombocite. ACEASTA ESTE TRANSFUZIA CEA MAI FOLOSITOARE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *