Universitatea „Ovidius” Constanța a decernat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Ioan Leș

  •  
  •  
  •  
  •  

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) a decernat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Ioan Leș din cadrul Facultății de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, specialist în domeniul dreptului procesual civil, autor a peste 180 de articole și comentarii de jurisprudență, autor a peste 40 tratate, cursuri și monografii în domeniul științelor juridice, pentru merite deosebite în reformarea legislației procedurii civile din România.

Ceremonia a avut loc joi, 15 octombrie 2020,  la Sala Senatului a UOC, în cadrul conferinței „Digitalizarea dreptului și a administrației publice în actualul context pandemic” organizată de către Facultatea de Drept și Științe Administrative.
Totodată, în contextul conferinței a avut loc și lansarea Tratatului de drept procesual civil, coordonat de prof.univ.dr. Ioan Leș și prof.univ.dr. Daniel Ghiță, publicat la editura Universul Juridic.
Biografie Ioan Leș
Ioan Leș s-a născut la 1 septembrie 1947, în Făurești, Județul Maramureș, iar după absolvirea cursurilor primare și gimnaziale, atras de științele juridice, urmează drumul Clujului, devenind în anul 1970 licențiat al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai.
Activitatea profesională a profesorului Leș debutează ca avocat, calitate pe care o îndeplinește pentru 5 ani, timp în care își începe studiile doctorale sub coordonarea ilustrului procedurist Grațian Porumb, care îi deschide o nouă perspectivă, cea academică, oferindu-i posibilitatea de a deveni cadru didactic universitar în cadrul Secției de Drept Economic-Administrativ din Sibiu, care funcționa în interiorul Facultății de Drept a Universități Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
În anul 1977, Ioan Leș obține titlul de doctor în drept, în domeniul dreptului procesual civil, continuându-și cariera didactică, iar în mai 1990 este ales deputat în Parlamentul României, urmând apoi o lungă perioadă în care profesorul reușește să îmbine cu succes activitatea politică cu cea academică.
De asemenea, Ioan Leș este membru fondator al Institutului Român pentru Drepturile Omului, ocupă pentru o vreme funcția de secretar general adjunct al Guvernului României și șef al Departamentului Administrației Publice Locale, pentru ca ulterior să urmeze o carieră diplomatică pe parcursul căreia, timp de aproape 8 ani, îndeplinește funcția de ambasador în Venezuela, Barbados, Jamaica și Haiti, țări ale Americii de Sud.

Ioan Leș atrage atenția Uniunii Juriștilor din România prin lucrarea Sisteme judiciare comparate, fiindu-i acordat, în anul 2002 premiul „Victor Dan Zlătescu”, fiind remarcat, în același timp, și de Academia Română, care i-a acordat premiul „Nicolae Titulescu”. Totodată, prof. Leș se remarcă și pe plan mondial, fiind pentru o perioadă importantă membru al Consiliului Științific al Institutului Internațional de Procedură civilă și Executare Silită, cu sediul la Paris, și membru în consiliul științific al revistei Ius et Administratio, publicație a Facultății de Drept din Rzeszov – Polonia.

Sursa: Universitatea „Ovidius”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *