duminică, decembrie 8, 2019
Acasă > Sanatate > Vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino determină reacții adverse

Vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino determină reacții adverse

Vaccinul antigripal creat la Institutul Cantacuzino a produs un imens scandal.

După ce rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic, ANM a interzis punerea pe piață a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa susține că în județ s-au folosit numai vaccinuri importate, astfel nu există motive de îngrijorare.

“Pentru constănțeni nu există niciun pericol pentru că noi nu am adus nicio doză de vaccin antigripal de la Cantacuzino. Campania de vaccinare s-a încheiat și nu am solicitat alte doze. Vaccinul care s-a folosit este produs în Franța.” a declarat Constantin Dina, directorul DSP Constanţa.

Ministerul Sănătăţii precizează că testele efectuate până în prezent la doze de vaccin antigripal produs de Cantacuzino au arătat că toate reacţiile adverse înregistrate şi centralizate au fost minore.

“Conform precizărilor făcute de Comisia care duce la finalizare studiul clinic referitor la eficacitatea vaccinului antigripal, rezultatele finale vor fi disponibile după data de 25 februarie. Testele efectuate până în prezent au evidențiat faptul că toate reacțiile adverse înregistrate și centralizate au fost minore, comparabile cu reacțiile adverse ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacții adverse severe. În acest context, pentru a asigura protecția maximă obligatorie a populației, întrucât o componentă din cele 13 analizate a fost neconformă, pe baza documentelor existente până în prezent, ANMDM a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin să fie utilizate la adulți numai în situația apariției unei pandemii în care cel puțin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regăsește în virusul pandemic. În aceste condiții extreme,  beneficiul vaccinării depășește cu mult riscurile generate de folosirea acestuia. Conform recomandărilor ANMDM, cele 400.000 de doze privind vaccinul gripal vor rămâne în custodia Institutului Cantacuzino până la expirarea termenului de valabilitate şi se vor putea utiliza numai în conformitate cu recomandarea ANMDM”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus, printr-un ordin emis joi, schimbarea din   funcţie a directoarei Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici. La conducerea Institutului Cantacuzino a revenit Radu Iordăchel, care fusese demis în iulie 2013, de către ministrul Eugen Nicolăescu, din cauza unor probleme de management.

Redactor: Sorin Hulubei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *