Vasile Delicoti: ,, Prefectul să atace în instanţă hotărârile AGA ale SC RAJA SA în care eu şi colegii mei am semnat fiind în stare de incompatibilitate”

Prima victimă a Agenţiei Naţinale Anticorupţie (ANI), care l-a găsit în stare de incompatibilitate în mandatul precedent, este primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti (membru PDL). În baza adresei emise de ANI, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, a emis pe 31 mai a.c. ordinul nr.242 privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al comunei Poarta Albă pentru Vasile Delicoti. Ce părere are fostul edil şi care ar putea fi, în opinia sa, urmările demersului făcut de reprezentantul Guvernului în teritoriu, ne-a exlicat chiar el într-un scurt interviu.

–    Aţi început demersurile privind suspendarea efectelor ordinului emis de prefectul Eugen Bola, însă, pe 17 iunie, Tribunalul Constanţa a respins cererea dumneavoastră.
–    Din păcate, situaţia mea este destul de neplăcută deoarece mulţi oameni nu înţeleg ce s-a întâmplat, fiecare interpretând-o după ce aude sau ce i se spune de către răuvoitori. Opoziţia lucrează la tot felul de diversiuni. Am o acţiune în instanţă, aştept motivarea respingerii cererii mele privind suspendarea efectelor ordinului emis de prefect. În baza acesteia voi face recurs la Curtea de Apel unde, cu siguranţă, se va admite demersul meu deoarece şi pe acte similare s-a pronunţat aşa. La Tribunal n-au practică în acest sens, tratează problema ca în cazul executărilor silite unde, dacă nu ai introdusă acţiunea pe fond, nu poţi suspenda efectele. La mine este un alt articol – art.14 al Legii 554 – care-mi permite să introduc acţiune distinctă între fond şi cererea suspendării efectelor. Totuşi, Tribunalul Constanţa a tratat situaţia unitar şi a respins ca inadmisibil, nu a spus că nu am dreptate sau că nu trebuie suspendate efectele ordinului prefectural. Eu voi merge în recurs la Curtea de Apel şi acolo să fundamentăm acţiunea şi să obţin suspendarea efectelor ordinului pentru că este foarte important ca activitatea în Primăria Poarta Albă să nu fie bulversată.
–    Ştiu că aţi făcut şi un alt demers în afara celui în intanţă pentru a putea reveni la Primărie.
–    Conform legii, am făcut o acţiune preliminară adresată prefectului Eugen Bola prin care solicit revocarea acelui ordin, iar în 30 de zile trebuie să răspundă. Acţiunea am făcut-o pe 3 iunie însă, din păcate, nici la ora actuală nu am primit răspunsul. E destul de trist pentru că nu cred că unui prefect îi trebuie 30 de zile ca să-şi revoce ordinul sau să şi-l menţină, dându-mi posibilitatea de a merge mai departe în instanţă pentru a-mi face dreptate. Eu am două acţiuni în instanţă de suspendare a ordinului una pe clasic şi una pe bază de cauţiune, cea care s-a şi judecat. Deci, eu nu fug de judecată. Eu vreau ca instanţa să hotărască cine are dreptate. Nu ştiu de ce mă tergiversează şi lungeşte această situaţie. De aceea, îl rog să emită răspunsul mai repede pentru a introduce acţiunea de fond.
În altă ordine de idei, dacă domnul prefect spune că respectă legea, de ce nu o respectă până la capăt? El a dat ordinul fără a respecta legea deoarece nu a avut la bază referatul întocmit de secretarul Primăriei Poarta Albă, iar sancţiunea putea fi luată în termen de şase luni de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a raportului de evaluare ANI, raport care, în cazul meu, a rămas definitiv pe 23 iulie 2012, iar ordinul emis de dumnealui datează din 31 mai 2013.
–    Continuaţi să vă implicaţi în activitatea Primăriei?
–    Da, mă preocupă în continuare modul în care se derulează proiectele. Zilele trecute a fost semnat un contract de finanţare pentru şcoală, urmează semnarea altuia pentru canalizare, este în implementare proiectul privind împădurirea, trebuie făcute cererile de rambursare, plăţile către constructori. Din păcate, mai trebuie reparat liceul deoarece şcoala intră în reabilitare, copiii vor trebui mutaţi la Colegiul Agricol, iar aici mai sunt de renovat săli de curs, acoperişul … De toate acestea se ocupă acum viceprimarul cu îndrumarea mea, dar oamenii sunt bulversaţi, inclusiv proiectanţii şi constructorii care erau obişnuiţi să lucreze cu mine, aveau încredere în mine … Acum, sunt într-o incertitudine şi chiar au redus motoarele în aşteptarea unui verdict favorabil primarului.
–    Documentele pe care dumneavoastră le-aţi semnat fiind în această stare de incompatibilitate semnalată de ANI îşi păstrează valabilitatea?
–    Documentele de la Primărie, da pentru că nu m-am aflat în stare de incompatibilitate acum, ci în interiorul mandatului precedent, în perioada 2008-2012. Însă, dacă prefectul Eugen Bola susţine că respectă legea, să o facă până la capăt. Să atace în instanţă toate hotărârile AGA de la SC RAJA SA în care eu şi colegii mei am semnat fiind în stare de incompatibilitate şi prin care s-au obţinut 270 de milioane de euro pe care va trebui să-i dăm înapoi… pentru că vorbim despre fonduri europene. Este vorba despre proiectul pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu prin care se reabilitează reţele în judeţul Constanţa, se înfiinţează reţea de canalizare, se fac staţii de epurare moderne şi performante.. Hai să aplicăm legea sau o facem doar pentru cine nu ne place!?
–    O situaţie similară s-a semnalat şi în cazul primarului oraşului Sibiu, Klaus Johanis.
–    În acel caz, Curtea de Apel Alba i-a dat câştig de cauză edilului respectiv fiind menţinută aceeaşi rezoluţie şi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spunând că sancţiunea nu are obiect întrucât se referea la un mandat încheiat. De altfel, în stare de incompatibilitate sunt 40 de primari din judeţul nostru şi preşedintele CJC, dar şi alţi 650 de edili, la nivel naţional.
Prefectul Bola a considerat că trebuie să-mi înceteze mandatul    deşi  este vorba despre un alt mandat, obţinut corect, într-un scrutin electoral legal. Totodată, prefectul spune că a aplicat legea, dar, din păcate, a aplicat doar jumătate din lege, partea care i-a convenit. De altfel, atât domnul Bola, cât şi preşedintele CJC, au recunoscut public faptul că ,,legea este o tâmpenie” şi totuşi, deşi nu risca decât o amendă administrativă, prefectul a luat o măsură şi a bulversat o comunitate.
–    La întâlnirea primarilor din Constanţa cu senatorii USL situaţia dvs. a fost readusă în discuţie şi s-a solicitat modificarea legii ANI.
–    S-a creat un haos şi un stres colegilor mei prin emiterea acestui ordin prefectural. Aici este un exces de zel şi o forţare a legii pentru că legiuitorul, dacă ar fi vrut ca sancţiunea de încetare a mandatului se aplice în toate cazurile unitar, fără nicio portiţă, ar fi prevăzut răspunderea penală pentru prefect, ori legiuitorul a lăsat la latitudinea acestuia să analizeze gravitatea faptelor. În cazul nostru, unde nu am creat niciun prejudiciu, n-am avut foloase, avantaj patrimonial, niciun avantaj personal, ci doar am reprezentat interesele comunităţilor, prefectul ar fi putut să nu emită ordinul şi ar fi luat cel mult o amendă administrativă, deşi într-o discuţie la Minister i s-a spus că nu o va lua. Mai mult, nimeni nu a sesizat că noi am fost delegaţi în AGA de la SC RAJA SA Constanţa prin hotărâri ale consiliilor locale care au primit aviz de legalitate din partea Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa. Prin juriştii Prefecturii s-ar fi putut notifica acele HCL-uri şi să ni se aducă la cunoştinţă faptul că am fi într-o stare de incompatibilitate, dar nu s-a acţionat aşa.
–    Dacă situaţia va fi reglementată în Parlament şi legea va suferi modificări, ar mai ajuta pe cineva dintre cei aflaţi în situaţii similare cu a dumneavoastră?
–    Nu, n-ar mai ajuta pe nimeni dintre cei care au deja raport de la ANI. Nu se poate aplica retroactiv legea. Deşi sunt colegi care susţin că vor câştiga, în urma schimbării legii, la ÎCCJ, mie îmi este foarte greu să cred întrucât, în cazul contenciosului administrativ, se aplică lergea de la momentul săvârşirii faptei. Mi-aş dori să câştige pentru că sunt primari puternici, cu experienţă şi care şi-au făcut treaba. Dându-mi mie ordin de demitere, orice lege care i-ar ajuta pe ceilalţi ar fi neconstituţională deoarece toţi am săvârşit aceeaşi faptă în aceeaşi perioadă … Având precedentul nu se mai poate acţiona altfel.
–    Continuaţi să susţineţi că totul are în spate un substrat politic?
–    Acum, cei care se află în instanţă vor trage de timp pentru a-şi termina mandatul, dar în 2016 nu vor mai putea candida. Aici totul a fost premeditat pentru anul electoral 2016. În spate sunt oameni din judeţ, oameni politici care urmăresc câştigarea conducerii CJC. Ne eliminând primari puternici PSD, n-ar fi putut ajunge niciodată să-şi atingă obiectivul. Situaţia este aceeaşi şi în cazul actualului şef CJC, ne eliminându-l nu-l puteau bate. Substratul este clar politic. S-a intrat într-un joc politic foarte periculos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *