Acasă > Economie > Veniturile românilor, în ușoară creștere

Veniturile românilor, în ușoară creștere

Institutul Național de Statistică a anunțat, astăzi, că salariul mediu nominal net a fost de 2.487 de lei, în februarie, în creştere uşoară faţă de luna precedentă, cu 3 lei sau 0,1%.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.134 lei), iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante (1.499 lei).
Comparativ  cu  luna  februarie a  anului  precedent,  câştigul  salarial mediu  nominal  net  a  crescut  cu  11,2%. Indicele câştigului salarial real  faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,2%.

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2018 s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performanţe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte).
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Sursa: INS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.