duminică, 20 septembrie 2020
Acasă > Politica > Victor Ponta își păstrează funcția de premier

Victor Ponta își păstrează funcția de premier

“Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

La consultările de luni de la Palatul Cotroceni, PDL nu a propus pe nimeni pentru funcția de premier. Motivul l-a explicat preşedintele PDL, Vasile Blaga – scorul slab obţinut la alegerile parlamentare. Democrat liberalii şi-au stabilit mandatul pentru Cotroceni încă de la şedinţa Colegiului Director de la sfârşitul săptămânii trecute.

La consultările de la Cotroceni au mai fost invitaţi Vasile Blaga (PDL), Simona Man (PPDD), Kelemen Hunor (UDMR), Mihai-Răzvan Ungureanu (FC), Aurelian Pavelescu (PNŢCD), precum şi minorităţile naţionale din Parlament. Conform Constituţiei, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Legea fundamentală prevede, la articolul 103, că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. După desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru, potrivit regulamentului Legislativului. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Un nou guvern îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului de credinţă în faţa preşedintelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *