Video. Grupare specializată în criminalitate itinerantă. Acțiune comună a polițiștilor din România, Franța și Moldova

Autoritățile judiciare și polițienești din Franța, România și Moldova au acționat, în comun, pentru documentarea activităților infracționale ale unui grup organizat, specializat în criminalitate itinerantă, format din cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, care acționa atât pe teritoriul Franței, cât și al Moldovei, având legături și pe teritoriul României.

În România, activitățile comune au continuat în perioada 16-19 mai 2022, de către polițiștii Direcției de Investigații Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române, în baza delegării D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, acestea fiind dispuse în baza unui ordin european de anchetă, formulat de autoritățile judiciare din Franța.

Astfel, polițiștii Direcției de Investigații Criminale, cu suportul Direcției Operațiuni Speciale, al criminaliștilor și echipelor de intervenție, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Ilfov, la adresele unde locuiesc 4 persoane bănuite în dosarul penal instrumentat de autoritățile franceze, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat cu consecințe deosebit de grave, tăinuire, șantaj și spălare a banilor.

În urma perchezițiilor, au fost descoperiți și ridicați aproximativ 6.000 de euro, mai multe medii de stocare și înscrisuri.

5 persoane au fost conduse la sediul I.G.P.R. – D.I.C., pentru audieri.

O persoană a fost reținută, în baza unui mandat de arestare european, formulat de autoritățile judiciare franceze, urmând  a fi realizată predarea sa, pentru continuarea urmăririi penale.

Ancheta autorităților franceze a debutat la sfârșitul anului 2020, atunci când au fost înregistrate mai multe spargeri de case și furturi, fiind identificați primii membri ai acestui grup, care acționau în mod organizat, în zona centrală și de nord a Franței.

Având în vedere complexitatea cazului, ancheta a fost preluată de Jurisdicția Națională și Inter-regională Specializată din Paris, conducând la concluzia că acest grup organizat ar fi compus din mai mulți cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, româno-moldovenească, liderul lor fiind localizat pe teritoriul României, de unde ar fi coordonat activitățile infracționale.

Pentru documentarea activităților infracționale care vizau, pe lângă furturi și alte fapte, respectiv șantaj și contrabandă cu țigarete, au fost desfășurate schimburi de date și informații, în cadrul cooperării polițienești internaționale, între autoritățile din Franța, România și Moldova, urmate de cooperare judiciară internațională în materie penală, care s-au materializat în ordine europene de anchetă, transmise în România, respectiv comisii rogatorii internaționale, transmise în Moldova.

Operațiunea comună a fost desfașurată cu sprijinul EUROPOL, fiind o acțiune subsecventă priorității EMPACT – Organised Property Crimes, asumată la nivel european, respectiv aceea de combatere a infracțiunilor comise de grupurile organizate de criminalitate itinerantă și a vizat efectuarea a 50 de percheziții domiciliare.

14 persoane bănuite au fost reținute.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați aproximativ 200.000 de euro, 520 de kilograme de tutun și 1.700 de cartușe de țigarete.

Sursa: Politia Romana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *