Video. Membru al unui cartel mexican, specializat în trafic internațional de droguri, prins în România

  •  
  •  
  •  
  •  

Un membru important al unui cartel mexican, specializat în traficul internațional de droguri, a fost prins în România.

El încerca să aducă sute de kilograme de substanțe de droguri, prin portul Constanța.

A fost extrădat anul trecut din România în Statele Unite,  anunță Poliția Română.

„Membrii cartelului mexican intenţionau introducerea unor cantităţi importante de metafetamină şi cocaină de ordinul sutelor de kilograme pe teritoriul României. Rolul cetăţeanului mexican extrădat era acela de a superviza activităţile desfăşurate de alţi membri ai cartelului şi de a confirma efectuarea transportului, precum şi de a asigura fluxul de bani necesari continuării activităţilor infracţionale. Cetăţeanul extrădat era un membru important al cartelului, în arestarea lui fiind implicate majoritatea agenţiilor americane: DEA, Homeland Security şi US Marshals. Agenţii americani au trimis un avion de mici dimensiuni special pentru transportul persoanei în SUA”, a declarat un ofiţer de poliţie român în această conferinţă de presă, conform Agerpres.

”În cursul anului 2020, polițiștii Serviciul Antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au desfășurat investigații ce au vizat membrii unei mari rețele infracționale din Mexic, implicată în traficul internațional de droguri.

Acțiunea a beneficiat de colaborarea cu D.E.A., Homeland Security și respectiv US Marshals.

Aceasta a constat într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracțiunilor de spălare de instrumente monetare, conspirație la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale și importul de substanțe controlate, prevăzute de Codul Statelor Unite.

Aceste fapte sunt corespunzătoare în legislația română cu infracțiunile de trafic internațional de droguri de mare risc și spălarea banilor.

Succesul activităților polițienești desfășurate a dus la emiterea unui mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, emis de autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii, pe numele unui cetățean mexican, mandat ce a fost pus în aplicare de autoritățile române.

Această operațiune a fost parte integrantă a operațiunii de amploare desfășurată de Drug Enforcement Administration, în care au fost realizate 230 de arestări și 11 mandate de percheziție.

În luna iulie a anului 2020, persoana de cetățenie mexicană care a făcut obiectul mandatului provizoriu de arestare a fost extrădată în Statele Unite ale Americii, urmând a fi judecată pentru acuzațiile care i-au fost aduse.

În realizarea acestei operaţiuni, poliţiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – P.T.F. Aeroport Otopeni”, menționează Poliția Română.

Sursa: Comunicat Poliția Română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *