joi, 24 septembrie 2020
Acasă > Politica > Video. Premierul atenționează asupra riscului crescut de transmitere a virusului în comunităţi

Video. Premierul atenționează asupra riscului crescut de transmitere a virusului în comunităţi

Premierul Ludovic Orban a atras atenţia ă România se confruntă în prezent nu doar cu o creştere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19, ci şi a riscului de transmitere a virusului în comunităţi, făcând un nou apel către români să respecte regulile.

Am finalizat videoconferința organizată cu prefecții și cu conducătorii instituțiilor cu atribuții de control la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale.

În cadrul analizei efectuate, am solicitat câteva lucruri extrem de importante pentru a crește eficiența luptei contra răspândirii coronavirusului.

Direcțiile de Sănătate Publică vor trebui, de urgență, se emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus, care fie nu s-au internat în spital în urma diagnosticului, fie au ieșit la cerere din spital, înainte de a fi vindecate.

Este vorba de peste 4.500 de persoane pozitive pentru care, în perioada de până la adoptarea legii, nu am avut temei pentru a dispune izolarea, evaluarea stării de sănătate și tratamentul, fie în cadrul unităților spitalicești, fie la domiciliu, în cazul celor care nu prezintă simptome evidente. De asemenea, accelerarea anchetelor epidemiologice privitoare atât la cazurile diagnosticate pozitiv până în prezent, cât și privitoare la persoanele care urmează să fie diagnosticate. Este foarte important să se emită deciziile administrative prin care să se dispună izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, pentru orice persoană care a intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca fiind pozitive, infectate cu coronavirus.

Am solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de control sub coordonarea prefecților intensificarea acțiunilor de control, mobilizarea tuturor angajaților care au atribuții de control pentru a-şi intensifica prezența în teren și pentru a-i sancționa pe aceia care nu respectă legea și regulile de protecție sanitară impuse prin actele normative care au fost emise de guvern, de ministere, agenții și de alte autorități ale administrației centrale.

Am solicitat Poliției să susțină Direcțiile de Sănătate Publică în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, astfel încât să se dispună, într-un termen cât mai scurt posibil, măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare, în cazul în care acest lucru este solicitat de cetățean. Am solicitat Poliției să reia controalele prin care să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus izolarea, carantinarea respectă măsura dispusă de către autoritățile sanitare.

De asemenea, am accentuat necesitatea de a pregăti deciziile pentru toate situațiile necesare.

Ne confruntăm cu o creștere semnificativă nu numai a numărului de cazuri, ci cu o creștere semnificativă a riscului de transmitere a virusului în comunități. Dacă la data de 1 iunie aveam cel puțin un caz, în ultimele 14 zile, în 350 de localități, astăzi, există cel puțin un caz în ultimele 14 zile, în 954 de localități. Asta înseamnă că există riscul de transmitere, din cauza prezenței a cel puțin unei persoane infectate, în peste 950 de localități. Asta înseamnă o creștere semnificativă a riscului de transmitere și înseamnă o atitudine mult mai hotărâtă din partea autorităților în impunerea tuturor măsurilor necesare pentru a limita răspândirea virusului.

Nu în ultimul rând, am dat un semnal foarte clar de fermitate în atitudinea fiecărei instituții în aplicarea regulilor în toate instituțiile, în toate companiile; indiferent de activitatea pe care o desfășoară, toți trebuie să respecte regulile.

Una dintre condițiile pentru reducerea riscului de transmitere a virusului este creșterea constantă a procentului din populație, a numărului de cetățeni români care respectă regulile și care se protejează sau îi protejează pe ceilalți de răspândirea virusului. Acest lucru trebuie făcut atât prin campania de informare, cât și prin luarea de măsuri de sancționare fermă a celor care nu respectă legile”, a spus premierul.

Declarații de presă susținute de premierului Ludovic Orban după videoconferința cu prefecții pe tema gestionării crizei sanitare #LudovicOrban #COVID19 #MAI

Declarații de presă susținute de premierului Ludovic Orban după videoconferința cu prefecții pe tema gestionării crizei sanitare#LudovicOrban #COVID19 #MAI

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 21 iulie 2020

Sursa: Guvernul României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *