miercuri, 23 septembrie 2020
Acasă > Eveniment > Video. Traficanți de persoane, prinși de polițiști. Tinere racolate prin metoda ,,Loverboy”, exploatate sexual în Scoția

Video. Traficanți de persoane, prinși de polițiști. Tinere racolate prin metoda ,,Loverboy”, exploatate sexual în Scoția

Poliția Română precizează că, în urma a 32 de percheziții efectuate, ieri, în România și Marea Britanie, a fost destructurată o grupare infracțională care exploata sexual tinere, pe teritoriul Scoției, prin metoda ,,loverboy”.

În perioada octombrie 2018 – septembrie 2020, polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și  procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au investigat activitatea unei grupări infracționale, formate din 28 de persoane, specializate în trafic de persoane și de minori în scopul exploatării sexuale, pe relația România – Marea Britanie (Scoția).

La data de 9 septembrie 2020, s-a acționat simultan pe teritoriul României și Marii Britanii, fiind efectuate 32 de percheziții domiciliare, 23 pe teritoriul României – în județele Ilfov, Călărași și Caraș-Severin și 9 percheziții pe teritoriul Marii Britanii.

În România, polițiștii au depistat și condus la sediul D.I.I.C.O.T. 14 persoane bănuite, iar alte 3 persoane bănuite de apartenență la grupare și 7 complici cu activitate infracțională în Marea Britanie au fost reținuți de autoritățile britanice.

În urma efectuării perchezițiilor, au fost ridicați bani susceptibili a proveni din infracțiuni, 4 autoturisme de lux, documente, înscrisuri și telefoane mobile.

Membrii grupări sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani.

Aceștia ar fi recrutat tinere, cu preponderență din mediul rural, care proveneau din familii destrămate și fără posibilități financiare, cărora le-ar fi promis o viață lipsită de griji. Recrutarea s-ar fi realizat prin metoda ,,loverboy”, victimele fiind seduse, iar apoi determinate să le remită membrilor grupării sumele de bani obținute.

De asemenea, unele tinere ar fi fost agresate fizic și psihic de către membrii grupului infracțional organizat.

Tinerele ar fi fost exploatate pe teritoriul Marii Britanii, în imobile închiriate de către liderul grupării și transportate de către membrii grupării infracționale organizate în vederea întreținerii relațiilor sexuale cu clienții.

Liderii grupării erau responsabili de crearea profilelor on-line ale tinerelor, de promovarea anunțurilor și de încasarea banilor pe cardurile personale, victimele nefiind în contact direct cu banii obținuți din exploatarea lor sexuală.

De asemenea, tinerelor li s-ar fi promis faptul că banii vor fi investiți în case și mașini pe care le vor avea împreună cu partenerii lor de viață, însă de cele mai multe ori membrii grupării infracționale organizate ar fi racolat alte tinere pe care le-ar fi exploatat sexual, extinzându-se în permanență pe teritoriul Marii Britanii, sub atenta supraveghere a liderilor grupării.

Gruparea infracțională ar fi fost coordonată de un lider, acesta stabilind activitățile pe care ceilalți membri ai grupării le desfășurau, în calitate de șoferi, supraveghetori sau persoane terțe prin intermediul cărora liderii transferau către rudele lor de pe teritoriul României sumele de bani obținute din exploatarea sexuală a tinerelor pe teritoriul Marii Britanii.

Membrii grupului infracțional organizat dispuneau de sume mari de bani, de autoturisme scumpe și ar fi cheltuit sume însemnate în localuri selecte și restaurante.

Pentru documentarea cauzei, a fost utilizat sprijinul EUROPOL prin care s-a efectuat un schimb constant de informații cu partenerii din Marea Britanie, precum și Biroul Atașatului de Afaceri Interne al MAI în Marea Britanie.

Sursa: Poliția Română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *