Monday, 24 September 2018
Acasă > Editorial > Vinovații

Vinovații

Azi, 15 decembrie 2014, am asistat la o nouă comedie tragică din ciclul celor cu care ne-au obișnuit incompetenții de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea.

De ce comedie? Pentru că în momentul în care acționezi haotic, la întâmplare, ca în filmele cu proști, este totuși vorba despre o comedie. Când apelul dat la 112 specifică faptul că un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol în dreptul pasarelei din zona Butoaie, iar tu trimiți echipajul în zona Cazino, arată că la ISU Dobrogea nu mai gândește nimeni.

Iar când una dintre echipele de intervenție vine cu o barcă pneumatică ce nu are motor funcțional și angajații trebuie să dea la vâsle, când diferența dintre viață și moarte se calculează în secunde, demonstrează faptul că nu ai învățat nimic din tragediile petrecute anterior.

De ce tragedie? Pentru că, după atâtea ore, putem spune că au murit oameni…Și unul să fi murit și tot era de ajuns. Au murit niște salvatori, pentru că alți salvatori sunt incapabili să acționeze în caz de dezastru.

Nu mă interesează dacă acel elicopter trebuia să se ridice sau nu de la sol. El s-a ridicat, a transportat pacientul, a aterizat, a alimentat și s-a ridicat iar…după care, la câteva minute, s-a prăbușit.

În acel moment, ar fi trebuit ca ISU Dobrogea să intervină în câteva minute…nu în 20, 24 sau 30 de minute. Numai că ISU Dobrogea a intervenit după cum s-a obișnuit: adică molcom, nepregătit, fără tot ce îi trebuie, exact ca în cazul Beirut.

Și azi, ca și în cazul incendiului de la restaurantul Beirut, au murit oameni… De ce?

Pentru că ISU Dobrogea s-a obișnuit în ultimii ani să intervină perfect la simulări de dezastre, și să intervină dezastruos în timpul dezastrelor reale.

Nu știu dacă azi, cei din lac, ar fi supraviețuit, chiar dacă ar fi fost smulși din apa rece…Pentru că am înțeles că starea medicului salvat este critică…Dar măcar ar fi existat o speranță, măcar o intervenție rapidă a celor de la ISU ne-ar fi dat nouă, celorlalți, speranța că, într-o bună zi, lucrurile vor merge ca la carte.

În realitate, nu s-a întâmplat așa. Lucrurile au început cu adevărat să se miște când s-a aflat că la fața locului va veni vicepremierul Gabriel Oprea. Sunt sigur că, dacă viceprim-ministrul nu se deplasa la Constanța, la ora aceasta din noapte, căutările ar fi fost sistate până mâine dimineață, ca ăștia de la ISU să caute pe lumină. Așa, cu Oprea lângă ei, căutările continuă…

Ca să nu mai vorbim de declarațiile imbecile date de doi oficiali constănțeni care, la câteva zeci de minute după producerea tragediei, când informațiile erau contradictorii, afirmau cu nonșalanță dementă că întregul echipaj se află în siguranță.

Toți cei enumerați mai sus, cu excepția vicepremierului Gabriel Oprea, sunt vinovați pentru tragedia de azi. Conducerea ISU Dobrogea, în întregime, este vinovată și cred că a venit timpul ca să fie demisă în corpore. Prefectul este vinovat pentru că tot timpul ne-a spus că lucrurile merg perfect în județul Constanța, că nu sunt probleme…Asta ca să nu mai punem la socoteală declarația privind siguranța întregului echipaj.

Va plăti cineva pentru această ultimă tragedie, la care cei de la ISU Dobrogea au asistat neputincioși, sau vor fi mângâiați pe creștet ca în cazul Beirut și se va arunca vina pe lipsa de echipamente?

Nu este bine, domnule general Gabriel Oprea, nu este bine!

George Marinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.