Viziunea investițională pentru transportul din județul nostru, în cinci puncte

Sâmbătă, începând cu ora 10.00, ministrul Transporturilor, Dan Șova, a participat, alături de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, la o ședință cu autoritățile locale și județene din Tulcea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a vorbit despre cele mai importante investiții care se vor realiza la în Tulcea, în special de şansa de a beneficia de o Strategie a Deltei Dunării, gândită şi realizată de experţi ai Băncii Mondiale, dar şi de a putea accesa fonduri prin instrumentul financiar Investiţii Teritoriale Integrate.

„Vreau să mulţumesc premierului Ponta, fără susţinerea căruia toate aceste proiecte promovate de noi nu îşi pot găsi finalitatea. Tulcenii aşteaptă cu mare speranţă de la dumneavoastră, domnule ministru, să le spuneţi care este viitorul investiţiilor în infrastructura din judeţul Tulcea“, i-a transmis președintele Teodorescu ministrului Dan Șova.

Problemele din Tulcea, soluții în cinci puncte

  1. Podul de peste Dunăre. Introducerea investiției privind podul în Memorandumul ce va fi depus în luna septembrie a acestui an la Comisia Europeană, care urmează să fie aprobat în luna februarie a anului viitor este o garanție a faptului că acest proiect va deveni realitate.

În acest sens, ministrul Dan Șova a explicat de ce durează atât de mult obţinerea unei finanţări pentru o investiţie extrem de importantă: „La momentul de faţă noi începem această investiţie de la zero. Vreau să vă spun că tot ce aţi auzit până acum au fost povești nemuritoare, nu s-a realizat nimic. Trebuie să pregătim studiile de fezabilitate, indicatorii, proiecte tehnice, iar cei care lucrează în administraţie ştiu ce înseamnă asta“, a precizat ministrul Șova.

  1. Drumul Constanța –Tulcea; Tulcea-Brăila. În acest an va începe realizarea studiile de prefezabilitate şi fezabilitate pentru drumul dintre Constanța şi Brăila. „Vrem să realizăm un drum național cu patru benzi, ce va ocoli localităţile, iar pentru aceasta investiţie luăm în calcul exproprierea pe 70 de metri lăţime, astfel încât pe viitor drumul să se poată apropia de regimul de autostradă. Este cea mai bună soluţie în afară de cea de autostradă, cu un preţ de 1,5 – 2 milioane de euro, deci vorbim despre o investiţie fezabilă din punct de vedere financiar“, a precizat Dan Șova.
  2. Aeroportul „Delta Dunării“. Pentru aeroport a fost găsită o sumă de 14,2 milioane de euro care urmează să fie investită în pista aeroportului şi în modernizarea spaţiilor de manevră (proiect prin POS T 2007-2013). „Finalitatea acestui proiect aparţine exclusiv Guvernului Ponta. Trebuie să recunosc că pe tema aeroportului din Tulcea am purtat discuţii tensionate cu preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, dat fiind faptul că aici nu au existat curse în ultimi 20 de ani. Aceasta investiţie presupune şi o implicare financiară din partea Consiliului Judeţean Tulcea“, a spus ministrul Transporturilor.
  3. Portul Tulcea va ajunge la autorităţile judeţene. „Este o politică a Ministerului Transporturilor de a transfera porturile către autorităţile locale, acolo unde acest lucru este solicitat. În cazul portului Tulcea, transferul se va face cu plata investiţiilor realizate de APDM şi care nu au fost încă amortizate“.
  4. Cursele spre Delta Dunării ar putea fi suplimentate. „S-a cerut un număr mai mare de curse spre Sulina (şapte), spre Chilia (cinci), spre Sfântu Gheorghe (cinci), dar aici trebuie să verificăm anumite condiţii juridice. Vestea bună este aceea că pentru subvenţia necesară în cazul suplimentarii curselor, suma necesară, de 1,5 milioane de lei, există la Ministerul Transporturilor şi ar putea fi acordată la rectificarea din data de 1 iulie“, a mai adăugat ministrul Dan Șova, care le-a mai spus celor prezenți că toate investițiile în județul Tulcea sunt atent monitorizate de premierul Victor Ponta și că „răspunde cu capul“ de transformarea lor în realitate.

În plus, pentru a se asigura că lucrurile înaintează, ministrul Transporturilor, Dan Șova, a promit oficialilor tulceni că va fi realizată lunar o situație a procedurilor care se derulează pentru realizarea dezideratelor mai sus menționate, iar acest „update“ va fi transmis la nivelul județului Tulcea.

„Toate aceste investiţii trebuie făcute pentru a reda tulcenilor demnitatea, pentru a aduce la Tulcea cea ce aparţine tulcenilor. Spre exemplu, de ce canalul Sulina este gestionat de Galaţi şi nu de Tulcea“, a mai adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

După întâlnirea de la ora 10.00, oficialul guvernamental și președintele Consiliului Județean Tulcea au participat la o conferință de presă, după care au ajuns la Isaccea, acolo unde, în sala de ședințe a Primăriei, s-au întâlnit cu reprezentanți au autorităților locale din această zonă a județului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *