miercuri, februarie 19, 2020
Acasă > Eveniment > Zi de sărbătoare în Rusia

Zi de sărbătoare în Rusia

Data de 12 iunie marchează un moment important în istoria Rusiei post-comuniste. În anul 1990, la această dată a fost adoptată Declarația privind Suveranitatea Rusiei, iar peste un an, au avut loc primele alegeri libere și directe ale președintelui Federației Ruse. Din 1992 această zi a fost declarată sărbătoare națională, 2002 fiind anul în care a primit denumirea oficială de Ziua Rusiei. Decizia a fost adoptată de Parlament în una din cele mai dificile perioade. Crearea funcției de președinte al Federației Ruse și adoptarea noii Constituții au reflectat, la acel moment, noua realitate. Au fost schimbate și steagul, imnul și emblema Federației, pentru a consolida noul stat.

“Această sărbătoare a țării noastre este una dintre cele mai tinere sărbători ale statului. La 12 iunie 1990 Congresul deputaților din Federația Rusă a adoptat declarația de suveranitate a statului rus. Acesta a devenit astfel simbolul renașterii țării noastre asigurând condițiile de edificare a asociației democratice”, a declarat Mikhail Reva, consulul general al Federației Ruse la Constanța.

Rușii de pe întreg cuprinsul țării și nu numai, celebrează momentul în care statul a devenit suveran. Parade fastuoase sunt organizate în Piața Roșie din Moscova alături de spectacole incendiare și focuri de artificii.

Cu ocazia acestei sărbători naţionale, se cinstește istoria de mii de ani a ţării, cu o moștenire unică ce reunește națiuni, teritorii și culturi pe un vast teritoriu geografic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *