joi, 13 august 2020
Acasă > Social > Ziua Academiei Navale ‘Mircea cel Bătrân”

Ziua Academiei Navale ‘Mircea cel Bătrân”

Academia Navală “Mircea cel Bătrân” marchează duminică 141 de ani de învățământ superior de marină în România.

Cu acest prilej, sunt organizate mai multe manifestări în perioada 15-19 noiembrie, între care Cupa “Mircea” la natație — competiție la care participă elevi de la liceele constănțene — expoziția ”Tradiții maritime românești la Marea Neagră”, conferința internațională ”Development of Maritime Education and Training in the Black Sea Higher Education Establishments”, la care participă o parte dintre partenerii străini ai Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân”, respectiv Universitatea PIRI REIS din Istanbul, Turcia, Academia Maritimă Naționala din Odessa, Ucraina și Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău.

Academia Navală “Mircea cel Bătrân” este instituția de învățământ superior din Dobrogea cu cea mai lungă existență. Ea își are originea în Școala Specială pentru Subofițerii și Ofițerii din Corpul Flotilei, instituție înființată prin Decizia Ministerului de Război nr.15 din 17 noiembrie 1872, cu sediul la Galați, fiind prima structură de învățământ românească destinată formării cadrelor de marină.

Pe parcursul a doi ani de studiu, în această instituție s-au pregătit ofițeri și subofițeri care au îndeplinit diferite funcții la bordul navelor Marinei Militare, dar și ale Flotei Comerciale Române.

Ulterior, învățământul superior de marină a evoluat sub diferite denumiri, conform organizărilor și reorganizărilor învățământului militar. După 1878, o parte a ofițerilor de marină au provenit de la școlile armatei de uscat, îndeosebi de la Școala Militară de Artilerie, Geniu și Marină.

Pentru pregătirea specială de marină a ofițerilor repartizați în flota militară la școlile militare, la 26 februarie 1896 s-a înființat Școala de Aplicație a Sublocotenenților de Marină, ce a funcționat la Galați până în anul 1901, când a fost mutată la Constanța.

La 29 octombrie 1909, Școala de Aplicație a Sublocotenenților de Marină a fost organizată pe alte baze, superioare din punct de vedere teoretic și practic, primind denumirea de Școala Navală Superioară. Ea a funcționat la Constanța până la Primul Război Mondial.

După război, secția de marină din Școala de Artilerie, Geniu și Marină și-a reluat activitatea la 9 iunie 1920, prin decizia ministrului de război. Această secție a fost mutată la Constanța, reorganizată într-o instituție de învățământ superior complexă, cu denumirea Școala Navală, care începând cu anul de învățământ 1925/1926, a funcționat cu unele întreruperi până în anul de învățământ 1939/1940. Pentru formarea personalului specializat necesar navelor comerciale, la 1 octombrie 1938, în cadrul Școlii Navale s-a înființat Secția Marinei de Comerț.

După al Doilea Război Mondial, instituția și-a schimbat denumirea de mai multe ori: Școala Navală și Școala de Maiștri (martie-decembrie 1948), Școlile Marinei Militare (decembrie 1948-iunie 1950), Școala de Ofițeri de Marină (iunie 1950-1952), Școala Militară de Marină (1952-1954), Școala Militară Superioară de Marină (1954-1968).

La 1 septembrie 1959, reînnodând o tradiție, s-a reînființat Secția Marinei Comerciale.

Începând cu 1 ianuarie 1969, și-a schimbat din nou denumirea în Școala de Ofițeri Activi de Marină “Mircea cel Bătrân”, continuând să pregătească pe parcursul a patru ani ofițeri pentru Marina Militară și Marina Comercială.

La 29 august 1973 Școala Militară de Ofițeri Activi de Marină a fuzionat, prin Decretul Consiliului de Stat, cu Institutul de Marină Civilă creat în 1972, noii instituții de învățământ superior atribuindu-i-se numele Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân”.

Prin Hotărârile de Guvern nr. 406 din 23 aprilie și 551 din 17 mai 1990, Institutul de Marină a fost reorganizat, prin înființarea Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”.

sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *