Acasă > Social > Ziua Apelor sărbătorită la Mangalia

Ziua Apelor sărbătorită la Mangalia

Filiala Mangalia a Ligii Navale Române în parteneriat cu Primăria Mangalia, liceele și școlile gimnaziale din municipiu, Garda de Coastă și unităţile militare cu profil de marină din garnizoana Mangalia, a desfășurat sâmbătă 07 iunie 2014 proiectul ”Ziua Apelor 2014 Ediția a IX-a” în portul turistic Mangalia în fața Clubului Nautic ”Callatis”.

Prin desfășurarea acestei acțiuni LNR Filiala Mangalia a urmărit promovarea culturii, obiceiurilor și tradițiilor marinărești, precum și educarea tinerilor și locuitorilor municipiului Mangalia în scopul acordării recunoaşterii, aprecierii și sprijinului moral personalului român care activează în domenii ocupaționale generate de ape (marinari, constructori navali, pescari, lucrători portuari).

La eveniment au participat reprezentanții Primăriei Municipiului Mangalia, membri ai LNR, membri ai Ligii Maiștrilor Militari de Marină, elevi și profesori de la școli generale și licee, Școala de aplicații a Forțelor Navale, unități de marină și garda de coastă, cetățeni ai municipiului Mangalia, turiști români și străini aflați în sejur pe litoralul românesc.

În deschiderea evenimentului, președintele LNR Filiala Mangalia, Contraamiral de Flotilă (în rezervă) Petrică Stoica și reprezentantul autorității locale, Filip Dumitru, au rostit scurte alocuțiuni evidențiind elemente de istorie maritimă, tradiție și cultură marinărească, precum și importanța acestui gen de evenimente în educația maritimă a populației, construirea identității locale a municipiului Mangalia și atragerea turiștilor către partea sudică a litoralului românesc la Marea Neagră.

După Te-Deum-ul oficiat în memoria celor care și-au pierdut viața pe mări și oceane, ancora de flori sfințită a fost preluată și depusă de către un echipaj al gărzii de coastă și șalupa Căpităniei Portului Mangalia pe apele din acvatoriul portuar.

În continuare au avut loc următoarele activități:

– Întreceri marinăreşti: trasul la parâmă, aruncarea bandulei la punct fix, fuga în sac, fuga cu oul în lingură ;

– Concursuri sportive: crosul LNR pe traseul port turistic-plaja Mangalia-faleză-port turistic; şah în cadrul Cercul Militar Mangalia ;

– Desene pe asfalt cu tematică marină u;

– Expoziţie de navomodele coordonată de Cercul de navomodelism LNR

– Expoziţie de noduri marinăreşti coordonată de Școala de aplicații a forțelor navale;

– Spectacol de muzică și dansuri populare susținut de către ansamblul de copii ”Muguri de folclor” din cadrul Cercului Militar Mangalia;

În cadrul festivităţii de premiere, câştigătorii întrecerilor marinărești și concursurilor sportive fost premiaţi individual și pe echipe de către președintele LNR Filiala Mangalia și reprezentantul autorității locale cu diplome, medalii și cupe asigurate de Primăria Municipiului Mangalia.

Inițial desfășurată doar în Balcik, Brăila, Snagov, Constanţa şi Galaţi, Ziua Apelor se sărbătorește în diferite porturi maritime și fluviale românești la iniţiativa Ligii Navale Române încă din anul 1933. La Mangalia, sărbătorirea Zilei Apelor a început în anul 2006, desfășurându-se până în prezent 9 ediții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *