Ziua Internațională a Asistentului Medical

Ziua internaţională a asistenţilor medicali este marcată anual la 12 mai.

Data reprezintă ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale, pe lângă Spitalul “Saint Thomas” din Londra, în 1860.

Tema din 2022 a acestei zile, stabilită de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali, este “Nurses: A Voice to Lead – Invest in Nursing and respect rights to secure global health”, făcând un apel pentru investiţia în asistenţa medicală şi respectarea drepturilor de securitate a sănătăţii globale.

”Ziua de 12 mai este dedicată asistenților medicali, prilej pentru a le mulțumi și a ne exprima respectul față de contribuția acestora față de societate.

România are nevoie de asistenți medicali profesioniști, bine pregătiți și aproape de pacienți. Rolul asistentului medical în echipa medicală și în asigurarea tratamentului și monitorizarii pacienţilor este unul esențial. Mai mult, asistentul medical este alături de pacient și în procesul de consiliere și informare a acestuia.
În ultimii ani, asistenții medicali s-au aflat în centrul răspunsului la pandemie și au contribuit major la îngrijirile efectuate. De asemenea, s-a demonstrat, încă o dată, rolul vital al asistenților medicali în creșterea calitatii serviciilor de sănătate.
Ministrul Sănătății, prof. univ.dr. Alexandru Rafila a subliniat importanța unei realizării unei strategii de resurse umane în sănătate prin care se poate rezolva situația personalului din diferite sectoare ale asistentei medicale. Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea de noi măsuri și programe pentru asigurarea condițiilor necesare în vederea exercitării profesiei de asistent la standarde ridicate , prin asigurarea confortului profesional.

Exprimăm un omagiu față de sacrificiul lucrătorilor din Sănătate căzuți la datorie în lupta împotriva pandemiei COVID-19.

Și-au făcut datoria cu prețul propriei vieți, ca adevărați eroi.

Gândul și recunoștința tuturor se îndreaptă către ei și familiile lăsate în urmă”, transmite cu această ocazie Ministerul Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *