Acasă > Eveniment > Ziua Marinei, sărbătorită cu fast la țărm de mare

Ziua Marinei, sărbătorită cu fast la țărm de mare

Zona peninsulară a municipiului Constanţa este astăzi punctul de atracţie pentru zeci de mii de turişti, mulţi dintre ei veniţi special pentru a participa la manifestările organizate cu  prilejul Zilei Marinei. Programul este divers şi, ca în fiecare an, atracţia numărul unu o reprezintă exerciţiile demonstrative efectuate de militari.

O mare de oameni putea fi văzută, încă de la primele ore ale dimineţii, îndreptându-se spre zona Peninsulă a municipiului Constanţa pentru a prinde un loc cât mai bun de unde să urmărească programul pregătit special pentru a marca Ziua Marinei.

Manifestările de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei Române din Constanţa au demarat în jurul orei 10.00 cu ceremonialul ridicării pavilionului, geacului şi a Marelui Poavaz la catarg. După oficierea serviciului religios şi depunerea unor ancore de flori pe mare, atenţia participanţilor s-a îndreptat spre zona din care avea să-şi facă apariţia Zeul Neptun însoţit de alai. Defilarea Navei Şcoală Mircea, a precedat momentul cel mai aşteptat de spectatori: exerciţiilor şi a demonstraţiilor militare.

Punctul de maxim interes îl reprezintă, ca de fiecare dată, parada navală şi defilarea velierelor, urmate de tradiţionalele jocuri marinăreşti.

Potrivit programului, petrecerea se reia la ora 18.30 cu un amplu spectacol din care nu lipsesc dansurile tradiţionale turceşti, greceşti şi tătăreşti, şi recitalurile susţinute de Ileana Şipoteanu şi Cris Oliver. Ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului și a Marelui Poavaz, precum şi  aprinderea poavazului electric la nave vor preceda concertul oferit cu începere de la ora 20.20 de Les Elephants Bizarres şi  Amadeus.

Manifestările se vor încheia cu lansarea de lampioane şi retragerea cu torțe pe traseul Faleză – bulevardul Marinarilor – Prefectura Constanța.

Redactor: Mihaela Ciorbaru

Sursă foto: cugetliber.ro

Potrivit legii, Ziua Marinei Române este o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și de Ministerul Administrației și Internelor.

Prin intrarea în vigoare a legii, la 4 octombrie 2004, s-a abrogat Decretul Marii Adunări Naționale nr. 203/1960 privind stabilirea Zilei Aviației Republicii Populare Române și a Zilei Marinei Republicii Populare Române.

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul Crucișătorului ”Elisabeta”, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și jocuri de artificii.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, această zi festivă s-a marcat prin slujbe religioase, prin organizarea de expoziții de trofee ale combatanților marinari, la Constanța și la București.

Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminică din luna iulie), diminuarea ceremonialului, ca semnificație, fiind determinată de intenția conducerii Ministerului Apărării Naționale de a schimba data sărbătorii.

După 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat (conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naționale nr. 309 din 29 august 1953) în prima duminică a lunii august, iar după 1990 s-a reluat tradiția sărbătoririi Marinei Române pe 15 august.

Amploarea sărbătorii Zilei Marinei a crescut an de an, festivitățile constând în: salve de tun, ridicarea marelui pavoaz, cuvântul Comandantului Marinei, sau a reprezentantului acestuia, intonarea Imnului de Stat, aruncarea unei ancore de flori în apă, în amintirea eroilor marinari, jocuri sportive marinărești, concursuri cu ambarcațiuni sau focuri de artificii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *