Acasă > Social > Ziua mondială a cercetătorilor

Ziua mondială a cercetătorilor

Ziua cercetătorului a fost sărbătorită de savanți prin muncă. După mulți ani în care domeniul a fost cenușăreasa investițiilor în România, oamenii de știință par să vadă în sfârșit luminița de la capătul tunelului. Și asta datorită programelor cu finanațare europeană.

Cercetarea, un domeniu costisitor și de cele mai multe ori uitat  atunci când vine vorba despre finanțare pare să aibă un viitor datorită fondurilor ce vin de la Uniunea Europeană.

„Lucrurile s-au schimbat între timp. Dacă în trecut se făcea mai mult cercetare fundamentală în institute de cercetare, acum ea s-a transferat mai mult către universități. Nu poți spune că nu există oportunități. Dimpotrivă, pentru cei care lucrează și pentru cei care doresc să facă treabă, accesul către sursele de finanțare este destul de mare, iar în anumite zone este chiar nelimitat”, ne-a declarat Simion Nicolaev, directorul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” din Constanța.

Chiar dacă de cele mai multe ori cercetătorii nu câștigă chiar atât cât și-ar dori, ei rămân în domeniu.

„Cercetarea este o lume pentru pasionați, pentru că, din păcate, am trăit vremuri destul de complicate, schimbări permanente, iar fondurile nu au fost niciodată pe măsura a ceea ce ar trebui pentru cercetare. De aceea, în cercetare, în momentul de față, au rămas oamenii pasionați, oamenii care iubesc ceea ce fac”, ne-a spus Tania Zaharia, director științific INCDM.

Un domeniu foarte important este reprezentat de cercetarea medicală, care consumă resurse importante. În țările occidentale sunt investite anual sute de milioane de euro în sănătate. La Constanța, medicii se întind atât cât le permite plapuma.

„Această latură, mai puțin cunoscută și mai puțin vizibilă, cercetarea în domeniul medical este prezentă în spitalul nostru. Avem studii clinice în desfășurare, avem un centru de anatomo-patologie în care noi considerăm că vă vom invita în 2016 să tăiem panglica împreună. Putem demonstra că se poate lucra și în România în domeniul cercetării medicale, pentru a fi alături de cei mai buni din Europa și din lume”, ne-a spus doctor Cătălin Grasa, director de cercetare Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Ziua cercetătorului și proiectantului a fost stabilită în 1994 prin hotărâre de Guvern. De atunci data de 19 noiembrie aduce un omagiu activității savantului american de origine română George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină in anul 1974.

Redactor: Bogdan Bolojan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *