Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

  •  
  •  
  •  
  •  

Câteva sute de mililitri de sânge pot salva o viață! Campaniile de colectare de sânge de la persoane sănătoase au prins tot mai mult la români în ultimii ani. Din spirit civic sau din interes, pentru ziua liberă acordată de la muncă și tichetele de masă primite pentru o donare, românii au înțeles că prezența la centrele de transfuzii reprezintă, până la urmă, un act de caritate și moralitate.

„Scopul acestei aniversări este, în primul rând, acela de a mulțumi tuturor celor care vin și donează sânge, de a le recunoaște meritele în sprijinul acordat persoanelor bolnave. Un alt obiectiv al acestei aniversări este și acela de a face oamenii să înțeleagă că fără donatori de sânge nu există nici tratament transfuzional”, a declarat dr. Alina Dobrotă, șef Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Lansarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a avut loc pe 14 iunie 2004, în Johannesburg, Africa de Sud. Prin desemnarea acestei zile s-a dorit promovarea donării de sânge în mod voluntar, neremunerat, în întreaga lume.

„Toți oamenii sănătoși trebuie să înțeleagă că, în ciuda constrângerilor legate de timpul de așteptare și lipsa de la serviciu, spitalele au foarte mare nevoie de sânge”, a declarat dr. Alina Dobrotă, șef Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Donator de sânge poate deveni orice persoană sănătoasă, care are peste 18 ani şi peste 50 kg. Sângele donat va fi testat pentru virusurile HIV, toate formele de hepatită şi sifilis, rezultate ce pot intra în posesia donatorului după 48 de ore, în baza carnetului de donator. După testare, unitatea de sânge donată poate fi împărţită în elemente figurate ale sângelui şi plasmă, astfel încât se va putea răspunde cât mai exact nevoilor pacientului transfuzat. În acest fel, cu o singură donare pot fi salvate mai multe vieţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *