Ziua Mondială a Zonelor Umede

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării transmite că, astăzi, sărbătorim Ziua Mondială a Zonelor Umede.

Tema anului 2024 – ”Zonele Umede și bunăstarea umană” – arată strânsa legătură între viața oamenilor și zonele umede și subliniază că nevoia de administrare durabilă a acestora este indispensabilă.

Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată la 2 februarie, în fiecare an începând din 1997, de către părțile semnatare ale Convenției Ramsar.

Data de 2 februarie marchează data adoptării în 1971, în orașul iranian Ramsar, a Convenției asupra zonelor umede, un document internațional care stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede.

De asemenea, a fost declarată Zi Internațională de către Națiunile Unite începând cu anul 2022.

Țara noastră a aderat la Convenția Ramsar prin adoptarea Legii nr. 5/1991, recunoscând astfel importanța zonelor umede deoarece găzduiesc habitate cu floră și faună caracteristice, îndeplinesc funcții ecologice fundamentale și au o mare valoare ecologică, economică, naturală, științifică și recreativă, dispariția acestora fiind ireparabilă.

În septembrie 1991, Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost prima și cea mai mare zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, inclusă de România pe lista Convenției Ramsar.
În prezent, în România sunt desemnate 20 de situri RAMSAR ce acoperă o suprafață de 1.177.748 ha.
Sursa: ARBDD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *