vineri, 7 august 2020
Acasă > Social > Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei

Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei

Astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei.

Evenimentul este marcat în fiecare an la data de 28 iulie pentru a spori conştientizarea privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat, se arată pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Oficialii se concentrează la nivel mondial asupra grupurilor de pacienți și persoanelor care trăiesc cu hepatita virală, această zi reprezentând o șansă de a face un apel pentru o schimbare a atitudinii față de hepatitele virale, în prevenirea bolilor și a accesului la testare și tratament.

În 2020, tema acestei zile este ”Un viitor fără hepatită”, cu accent pe prevenirea hepatitei B în rândul mamelor şi nou-născuţilor.

Iniţiativa marcării acestei zile a fost luată în 2008 de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), iar data de 28 iulie a fost aleasă şi în semn de omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei – A, B, C, D şi E. Împreună, hepatitele B şi C constituie cea mai frecventă cauză de decese, cu 1,3 milioane de vieţi pierdute anual, indică site-ul www.who.int.

Hepatita virala reprezinta una din principalee cauze de deces la nivel global, cu 1,34 de milioane de decese pe an – la fel de multe ca in cazul HIV/SIDA, tuberculoza sau malarie. Impreuna, virusul hepatitei B si virusul hepatitei C provoaca 80% dintre cazurile de cancer hepatic inregistrate la nivel mondial. In prezent, 90% dintre persoanele cu hepatita B si 80% dintre cele cu hepatita C nu stiu ca au boala, ceea ce rezulta in posibilitatea reala de a dezvolta boala hepatica fatala la un moment dat in viata si, in anumite cazuri, transmiterea infectiei catre alte persoane, fara ca persoanele infectate sa stie acest lucru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *