Acasă > Social > Ziua Națională fără Tutun. Anual, fumatul ucide 6 milioane de oameni

Ziua Națională fără Tutun. Anual, fumatul ucide 6 milioane de oameni

Astăzi este Ziua Națională fără Tutun.

Aceasta este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie.

Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătății oamenilor.

Cu această ocazie, Agenția Națională Antidrog, prin intermediul Centrelor teritoriale de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, desfășoară o serie de activități de informare, sensibilizare și conștientizare în mediul școlar, familial și în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun și de formare de abilități de viață sănătoasă.

În acest an, mesajul este cel promovat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin care sunt subliniate riscurile de sănătate asociate consumului de tutun, având ca temă ‘Tutunul, o amenințare globală în calea dezvoltării’.

Campania din acest an se axează pe amenințările industriei tutunului în calea dezvoltării tuturor țărilor, incluzând sănătatea și bunăstarea economică a propriilor cetățeni.

Cele mai recente studii arată că la nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuși fumatului pasiv.

Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în țările slab dezvoltate.

Prevalența fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).

Sursa: Comunicat Agenția Națională Antidrog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.