Ziua Pământului, sărbătorită la 22 aprilie

  •  
  •  
  •  
  •  

La 22 aprilie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Pământului, instituită de Organizația Națiunilor Unite prin Rezoluția 63/278 din anul 2009, pentru a reaminti fiecăruia că Pământul și ecosistemele sale ne oferă condițiile pentru întreținerea vieții.

Apărută în 1970, mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător, simbolizează lupta împotriva poluării și problemelor climaterice și are un rol foarte important în mediatizarea problemelor cu care se confruntă Pământul. Mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător a dat naștere organizației ,,Rețeaua Ziua Pământului” (”Earth Day” Network), cu filiale în peste 175 de țări și cu rezultate notabile în conștientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, a efectelor poluării, etc.
Ziua Pământului este acum un eveniment global și în fiecare an mai mult de un miliard de persoane din peste 190 de țări participă la cea mai mare zi de acțiune a lumii civice.

Tema Zilei Pământului 2021 ”Restaurăm planeta Pământ”/Restore Our Earth este un îndemn la acțiune colectivă știind că doar împreună putem preveni dezastrele viitoare ale schimbărilor climatice și ale distrugerii mediului.

Ziua Pământului este marcată și de Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole (FSNSA) a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, în cadrul unui seminar ştiinţific online dedicat Antarcticii.

”Astfel de manifestări au loc în cadrul FSNSA începând din anul 2013, sub îndrumarea conf. univ. dr. Daciana Sava, în contexul colaborării, alături de alte cadre universitare ale facultăţii cu Comisia Natională de Cercetari Antarctice din cadrul Academiei Române (CNCA).

De-a lungul timpului la aceste seminarii, au participat specialişti domeniul cercetărilor polare precum: Dr. Florica Topârceanu – secretar CNCA, prima femeie biolog român care a ajuns în Antarctica, dr. Mihaela Cotta – consultant al Antarctic Treaty Consultative Meeting-Reuniunea Consultativă a Tratatului asupra Antarcticii – Comitetul pentru Protecția Mediului (ATCM-CEP al CNCA), comandor de marină Săvulescu, participant la expediţia ştiinţifică organizată în Antarctica în cadrul proiectului RONARE 2017, Marcelo Tarapow, contraamiral de flotilă, Şef de Stat Major şi comandant al Bazei navale Belgrano, a marinei argentiniene, comandor de marină Maximiliano Mangiaterra, căpitan Juan Francisco Escudero, ofițer comunicații, aflaţi pe nava spărgător de gheață “Almirante Irizar”, locotenent-comandor Maximiliano Medancich, comandantul statiei permanente Orcadas (Argentina) şi Alfredo Laime, de la Baza Orcadas, cea mai veche dintre stațiile din Antarctica aflată încă în funcțiune.

Anul acesta, invitatul special al manifestării este dr. Roxana Bojariu, cercetător științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), specialist în domeniul schimbărilor climatice”, transmite intituția.

Sursa: ARBDD și Universitatea Ovidius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *