sâmbătă, septembrie 21, 2019
Acasă > Comunicate > Ziua Protecției Civile – comunicat ISU Dobrogea

Ziua Protecției Civile – comunicat ISU Dobrogea

Ziua Protecției Civile din România În fiecare an, la data de 28 februarie, aniversăm Ziua Protecției Civile din România, dată la care, în anul 1933, prin Decretul Regal nr.468, se aproba ‘Regulamentul de funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene’ având ca scop ‘limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului’.

Prin prevederile sale detașează apărarea pasivă de apărarea activă. Acest moment este considerat data de naștere a protecției civile în România. Conceptul de protecție civilă a evoluat de la ‘apărare pasivă’ la ‘apărare locală antiaeriană’ în 1952, apoi apărarea locală antiaeriană își schimbă denumirea în apărare civilă în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de ‘protecția civilă’.

În octombrie 1996, se aprobă Legea protecției civile în care sunt stipulate atribuțiile acestor structuri. În prezent, Protecția Civilă este reglementată prin Legea 481/2004 republicată în 2008.

Protecția Civilă este o componentă a sistemului securității naționale în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.

Astăzi, atribuțiile protecției civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și inspectoratele județene și constau în: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea și pregătirea preventivă a populației cu privire la pericolele la care este expusă și regulile de comportare; organizarea intervenției în situații de urgență; alarmarea populației despre iminența pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor și asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate etc.

La aniversarea celor 82 ani, protecția civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere și siguranță, fiind permanent în slujba comunității un element de bază al societății moderne.

De Ziua Protecției Civile comanda inspectoratului transmite întregului personal care acționează sub deviza ‘Cu viața mea apăr viața’ multă sănătate, fericire, noi succese și realizări în viață, precum și în îndeplinirea misiunilor încredințate, alături de tradiționalul LA MULȚI ANI !

COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *