marți, noiembrie 19, 2019
Acasă > Cultura > Ziua Republicii Turcia a fost sărbătorită și la Constanța

Ziua Republicii Turcia a fost sărbătorită și la Constanța

Ziua Națională a Turciei a fost sărbătorită cu fast şi la Constanța. Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, iar pentru a marca evenimentul, membrii comunității turco-tătare din Dobrogea au organizat o seară specială la malul mării. Nu au lipsit personalitățile politice ale Constanței, dar nici înalți oficiali turci. Gazda evenimentului a fost Președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco –Musulmani din România.

„Suntem, în primul rând, cetățeni loiali și onești ai patriei noastre România […] dar, datorită specificului nostru, știu că toți înțelegeți situația și că pentru noi, Turcia este o a doua patrie. Aniversăm 90 de ani de la crearea statului turc, de la proclamarea statului turc, sub chemarea lui Kemal Atatürk, unul dintre cei mai mari oameni pe care i-a dat istoria mondială.”, a declarat Gelil Eserghep, Președintele UDTTMR.

Invitația a fost onorată de numeroase personalități din lumea politică a orașului Constanța, dar și de oficiali din Turcia.

„Am început misiunea diplomatică aici acum 20 de zile, și am început prin acest eveniment, prin sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Turcia, am serbat astfel 90 de ani de la fondarea statului turc modern – Turcia. Sunte fericit să mă aflu astăzi printre oamenii din comunitatea turcă și tătară și de asemenea alături de reprezentanții autorităților române.”, a declarat Ali Bozçalișkan, Consulul General al Turciei.

„Trăim aici de sute de ani într-o deplină înțelegere, într-o deplină armonie și vrem să continuăm în același fel. Așteptăm ca și în plan economic să crească schimburile de mărfuri și să avem cât mai mulți investitori turci în județul nostru.”, a declarat Eugen Bola, Prefectul Constanței.

În spatele ținutelor la patru ace se află însă decenii de tradiții și obiceiuri purtate și răspândite cu mândrie, în toată lumea. 29 octombrie 1923 este data la care Turcia a fost proclamată republică. Au trecut, de atunci, 90 de ani de stabilitate și uniune, iar minorităţile rămase pe teritoriul României reprezintă un pod de prietenie între cele două ţări.

„Din toți invitații, 5 la sută cred că au fost de origine turcă și tătară. Relația cu domnul Consul este una specială […] avem proiecte împreună, comune, și să sperăm că minoritatea noastră va avea șanse să supraviețuiască în viitor.”, a declarat Iucsel Selamet, Subprefect al Constanței.

Pe teritoriul Dobrogei se află cei mai mulţi etnici turco-tătari din România, iar prin respectul și sprijinul reciproc dintre cele două comunități, s-a creat un adevărat model de conviețuire interetnică.

Andreea Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *