Chevron pune capăt controverselor, la Constanța

Pentru a pune capăt controverselor, compania Chevron și-a deschis porțile lucrării de prospecțiune a gazelor de șist din județul Constanța. Directorul Chevron România spune că în țara noastră se face fracturare hidraulică de 17 ani și că firma sa nu are motiv să se retragă. Oamenii avut avut ocazia, pentru prima dată, să vadă exact cum se lucrează și pentru ce. Reprezentanții companiei au menționat totuși că în sudul Dobrogei lucrările sunt în faza incipientă, în care se studiază structura solului.

Prin astfel de utilaje precum cele se verifică subsolul. Vibrațiile produse de acești mastodonți moderni sunt captate și procesate de instalațiile întinse pe sute de kilometri în Dobrogea.

“ Vibrația este similară cu un camion de 10 tone care trece pe asfalt și tu ești undeva la 5 metri depărtare. Se simte o trepidație. Nu poate fi comparată cu un cutremur pentru că energia degajată este foarte mica. ”  a spus reprezentantul firmei de prospecțiuni, Mihai Mitroi.

„ Informațiile vin printr-o rețea wireless. ”  a afirmat șeful Brigăzii Înregistrări, Ion Cozma.

Compania americană Chevron spune că lucrările din Dobrogea sunt abia la început și vor dura în jur de un an, în această fază incipientă. Urmează apoi etapa de explorare, care se întinde pe o perioadă de cinci ani, și exploatarea propriu-zisă a gazelor, pe durata a 25 de ani. Directorul Chevron România a punctat că firma pe care o conduce lucrează doar în condiții de siguranță, iar la Pungești, Vaslui tocmai aceasta a fost problema. Nu s-a lucrat în condiții de siguranță.

 „ Obiectivul nostru final, atunci când vom fora un puţ care ar putea să fie făcut peste un an, este să obţinem un fragment de rocă, precum acesta dintr-o rocă numita şist. Vrem să o analizăm, să vedem dacă există gaz în aceasta rocă. Deci nu ştim dacă vom avea aici o afacere.” a declarat Thomas Holst, directorul Chevron Romania.

Cât despre controversele privind crearea locurilor de muncă, în proiectul de la Constanța au fost angajați 200 oameni, un sfert din aceștia fiind localnici.

Autor: Andreea Barbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *