8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii

Foto: Crucea Roșie

Ziua de 8 mai a fost declarată, în 1859,  Ziua mondială a Crucii Roşii de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa unui om de afaceri elveţian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, bătălie care a făcut 40.000 de victime.

La 24 iunie 1859, Henry Dunant venise în nordul Italiei pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat profund de imaginea oribilă de după bătălie, el a adunat oameni din satul învecinat şi a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniţii. Vorbele sale ”Siamo tutti fratelli” (Suntem cu toţii fraţi) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici şi compatrioţi, conform site-ului www.crucearosie.ro.

În România, Societatea Națională de Cruce Roșie este prezentă la nivel de teritoriu în fiecare judet, există 47 de filiale județene și de sector ale municipiului București, având 83.659 membri cotizanți, 6 600 de  voluntari și 343 de angajați.

”Ziua de 8 mai este sărbătoarea celor 17 milioane de voluntari și aproape jumătate de milion de angajați din întreagă lume ai Crucii Roșii și Semilunii Roșii.

Ei fac parte din marea familie a Crucii Roșii din România, oameni care prin faptele lor, prin implicarea în acțiuni umanitare, salvează vieți și readuc zâmbete.

Celebrăm astăzi cu curajul, pasiunea și dorința de a salva”, postează DSU, pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *