A fost decernat Premiul „Mehmet Niyazi”

  •  
  •  
  •  
  •  

La Medgidia a avut loc astăzi, festivitatea de decernare a Premiului „Mehmet Niyazi”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din Romania. Această distincție a fost instituită prin lege, în 2007, la iniţiativa deputatului de atunci Aledin Amet.

Manifestarea prilejuită de decernarea Premiului „Mehmet Niyazi”, a devenit o tradiţie pentru filiala de la Medgidia a uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din Romania. Potrivit legii din 2007, evenimentul prin care este comemorat poetul, ziaristul şi pedagogul tătar Mehmet Niyazi se desfăşoară în fiecare an, în preajma datei de 30 noiembrie, dată la care se presupune că s-a născut poetul. Mehmet Niyazi a văzut lumina zilei în satul Aşşîlar (Vânători) comuna Pecineaga, într-o familie de ţărani săraci. El a militat pentru promovarea culturii şi identităţii tătare, atât în Crimeea, de unde a fost alungat de două ori, cât şi în România.

„Comemorăm 82 de ani de la moartea poetului nostru național Mehmet Niyazi […] este foarte important pentru că el reprezintă simbolul comunității tătare și a luptei pentru afirmarea identității naționale”, a declarat Menan Samir, prim vicepreședinte UDTTMR.

Cu această ocazie este acordat și un premiu. Distincția reprezintă o recunoaştere atât a personalităţii lui Mehmet Niyazi, cât şi un mijloc de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea.

„Îl comemorăm pe Mehmet Niyazi într-un cadru mai amplu, unde oferin și un premiu, premiul Mehmet Niyazi. De altfel și legea poartă acest nume premiul Mehmet Niyazi, pentru promovarea literaturii artei și culturii tătarilor din România. Este de datoria noastră să facem aceste gesturi, chiar dacă pentru unii simbolice, pentru noi înseamnă foarte mult”, a declarat Amet Aledin, politician.

Anul acesta, premiul a fost decernat scriitorului Osman Karahan, cel care a reușit să editeze un dicționat tătar-turc-român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *