Acasă > Social > ISJ Constanța. Şcolile, pregătite să primească elevii în condiţii de siguranţă

ISJ Constanța. Şcolile, pregătite să primească elevii în condiţii de siguranţă

Peste 11.700 de elevi, absolvenţi ai claselor a VIII-a si ai studiilor liceale sunt asteptaţi să participe la pregătirea suplimentară pentru examenele naţionale, anunță Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

În luna mai a.c. unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa au pus în aplicare măsurile de prevenire si protecţie în perioada desfăsurării activităţilor de pregătire pentru elevii din clasele terminale, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

În acest context epidemiologic, un număr de 160 de instituţii de învăţământ constănţene au luat ca măsuri:
– organizarea accesului în unitate astfel încât să se păstreze distanţa minimă necesară;
– realizarea dezinfecţiei mâinilor si a triajului epidemiologic, precum si verificarea temperaturii elevilor înainte de accesul în interiorul scolii;
– derularea activităţii de pregătire pe grupe formate în sala de clasă astfel încât să se păstreze distanţarea socială;
– stabilirea pauzelor de 10 minute la fiecare oră, timp în care spaţiul de lucru va fi aerisit;
– dezinfectarea încăperilor cu substanţe biocide înainte de începerea activităţii si aerisirea acestora cel puţin 30 de minute;
– punerea la dispoziţia elevilor si cadrelor didactice a măstilor (acestea vor fi colectate în locuri special amenajate), dar si a altor echipamente de protecţie;
– individualizarea pupitrelor (cu ajutorul etichetelor) si reprezentarea grafică a asezării în bancă, la intrarea în sală;
– asigurarea de dispozitive cu substanţă dezinfectantă pentru mâini atât în sala de clasă, cât si la intrarea în toalete etc.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a monitorizat în cadrul unei inspecţii tematice derulate pe parcursul a două săptămâni optima organizare a managerilor scolari pentru desfăsurarea în condiţiile recomandate a activităţii de pregătire suplimentară. În acest sens, au fost identificate numeroase exemple de bună practică, atât în mediul urban, cât si în mediul rural.

În perioada 30 – 31.05.2020, echipa Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa a distribuit directorilor unităţilor de învăţământ un număr de 266.000 de măsti achiziţionate de către Ministerul Educaţiei si Cercetării, reprezentând o primă transă necesară desfăsurării optime a pregătirii pentru examenele naţionale.

La acestea se adaugă 2000 de kituri de protecţie împotriva COVID-19 (măsti, mănusi, dezinfectant), asigurate de către echipa “Constanţa- Capitala Tineretului din România”, în cadrul Campaniei de donaţii “Safety Kit pentru educaţie”. Campania a fost organizată în parteneriat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, Banca Comercială Română, Maurer Residence, Techir.

Asadar, în perioada 2 – 12 iunie 2020, toţi elevii din clasele terminale sunt asteptaţi în unităţile scolare, în condiţii de siguranţă. În situaţiile în care unii absolvenţi nu au optat pentru pregătirea suplimentară în scoală, managerii si cadrele didactice vor continua activitatea on-line, prin intermediul platformelor utilizate până în prezent sau a altor mijloace convenite de comun acord. Până în acest moment aproximativ 65% dintre elevi au declarat că vor fi prezenţi în unitatea scolară pentru activitate.

“Este o situaţie pregătită cu responsabilitate de către colegii nostri din unităţile de învăţământ. Măsurile impuse de contextul actual au fost aplicate astfel încât elevii să poată beneficia echitabil de pregătirea pentru examenele naţionale în condiţii de siguranţă si să se poată concentra la firescul parcursului educaţional pe care si l-au proiectat. Resursele umane si materiale implicate au făcut dovada unei responsabilizări în masă a cadrelor didactice si, din acest motiv, doresc să-mi felicit colegii din sistem si să-mi exprim încrederea că activitatea se va derula corespunzător”, a declarat Sorin Mihai, inspectorul scolar general.

Sursa: ISJ Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *