Teatrul pe roți

Călătorii constănțeni au avut parte vineri, 20 iunie, de o surpriză de proporții. Liniștea din autobuzul RATC a fost înlocuită de o piesă de teatru jucată magistral de studenții Facultății de Artă ai Universității “Ovidius”. Prețul de intrare la spectacol a fost de doar 1,5 lei, contravaloarea unui bilet de călătorie.

Studenții Facultății de Artă ai Universității “Ovidius” au mutat teatrul în autobuz. Aceștia au pus în scenă… sau mai bine spus în autobuzul RATC, de pe linia 5-40, spectacolul de comedie “Dragoste la prima vedere”, de Ion Băieșu.

“Dragoste la prima vedere” reprezintă un salt în trecut. Totul se întâmplă înainte de 1989, unde este surprinsă o scenă din viața la țară a oamenilor de atunci, invadată de Mugurel, un orășean care nu dorește sub nicio formă să rămână la sat.

„Sunt detașat la țară, mama vine alături la mine, îmi găsesc o gazdă la nea Ion și de acolo începe practic povestea. Mugurel este proaspătul absolvent, destul de timid, crescut în puf. Este un proiect ambițios. Este o povară dulce-amăruie, pentru că este destul de greu să joci în autobuz. Cred că este o premieră la nivel național ”Sincron Ionuț Dulgheriu, student actorie

Teatrul jucat în autobuz notează o premieră națională, la Constanța. Din distribuţie fac parte studenţi din anul I, dar și din anul al III-lea.

„Dacă publicul nu vine în sală, ne-am gândit să ieșim noi în stradă și încet-încet poate îi convingem că este bine să vină în sală. Actul artistic, actul cultural este foarte important pentru societate”, ne-a declarat Daniela Hanțiu, decan Facultatea de Arte “Ovidius” Constanța.

Pentru unii studenți emoțiile au fost copleșitoare, miza fiind mult mai mare decât premiera unei piese de teatru jucate într-un autobuz.

„Trebuie să recunosc că am emoții pentru simplul fapt că nu am mai jucat niciodată în autobuz și sunt puțin crispată pentru că nu știu care va fi reacția publicului. Pentru mine este un proiect important pentru că este spectacolul meu de licență, dar sunt un pic relaxată pentru că este a cincea oară când îl jucăm”, ne-a spus Eliza Nirlu, student actorie.

Proiectul are ca scop promovarea actului cultural artistic. Piesa de teatru a început imediat ce autobuzul care circulă pe linia 5-40 a plecat din staţia Sere, din cartier KM 5 și a durat aproximativ o oră.

Astfel de spectacole vor avea loc şi pe celelalte trasee ale RATC pe toată durata sezonului estival. Spectacolul face parte din proiectul cultural “Teatru pe roţi”, coordonat de Facultatea de Arte a Universității “Ovidius” din Constanța, derulat în parteneriat cu Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța.

Redactor: Sorin Hulubei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *